Friday, August 19, 2005

Andishanin jälkipyykki

Kuten jotkut teistä vielä muistavat, Uzbeksitanin armeija ampui toukokuussa muutamia satoja siivilejä. Sen seurauksena mm. n. 500 ihmistä pakeni naapurimaahan Kirgisiaan ja USA vaati riippumatonta tutkimusta tapahtumien kulusta.

Kirgisian hallitus halusi pitää yllä hyviä suhteita naapurimaahansa ja luovutti muutamia rikoksista syytettyjä pakolaisia takaisin Uzbekistaniin. Tässä vaiheessa paikallinen YK:n edustaja huolestui, ja alkoi lobbaamaan pakolaisten siirtämiseksi muualle. Pakolaiset lennätettiin Romaniaan. Siellä he saavat YK:n virallisen pakolaisstatuksen ja oleskulupaikan ainakin puoleksi vuodeksi, kunnes loppusijoituspaikka selviää.

Venäjä, Kiina ja Keski-Aasian maat tapasivat Shanghai Cooperation Organization:in kokouksessa. Siellä ne vaativat USA:ta ilmoittamaan takarajan joukkojensa vetämiseksi Keski-Aasiasta. Myöhemmin Kirgisia ja Tadzikistan ilmoittivat sallivansa USA:n joukkojen pysyä maaperällään jatkossakin. Sen sijaan Uzbekistan tuohtui pakolaisten kuljettamisesta Romaniaan (sen sijaan, että heidät olisi palautettu Uzbeksitaniin) ja ilmoitti, että USA:n pitää tyhjentää tukikohtansa puolen vuoden sisällä.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD) ilmoitti lopettavansa Uzbekistanin julkisen sektorin rahoittamisen ja rahoittavansa tästä lähin ainoastaan yksityisen sektorin tomia. Syyksi he ilmiottavat poliitisen kehityksen puutteen.

Yleisesti ottaen Uzbekistan pääsi liian helpolla. Kiinalle lätkäistiin sentään asevientikielto Taivallisen rauhan aukion tapahtumien seurauksena. EU:n reaktio on mitätön, ja USA:kin reagoi vain siksi, että Uzbekistan sitä vaati.

No comments: