Homologia tarkoittaa samankaltaisuutta työssa ja vapaa-ajan vietossa. Paul Willisin esimerkki oli tehdastyöläinen, joka työssään rassaa tuotantovälineitä ja vapaa-ajallaan moottoripyörää, kunnellen koneiden pauketta muistuttavaa rock-musiikkia. Mainittakoon toisena esimerkkinä veneitä kunnostavat rakennustyöläiset.
En ole törmännyt mihinkään aineistoon tietoyhteiskunnan homologiasta. Kuitenkin tiedän, että jotkut kääntäjät lukevat pirusti kirjoja vapaa-ajallaan, tietojenkäpistelijät irkkaavat ja konffaavat linuxia, politiikan opiskelijat kokoontuvat omiin salaseuroihinsa.
Väittäisin, että tietoyhteiskunnassa homologia edistää yhteiskunnan sirpaloitumista. Työmaailmat ovat jo valmiiksi niin erilaisia, että kahden täysin eri alalla olevan ihmisen on vaikea käydä mielekästä keskustelua kummankaan alalta. Jos ihmiset viettävät myös vapaa-aikansa näissä sirpalemaailmoissa, niin jaetun todellisuuden määrä vähenee entisestään.
En osaa sanoa mitään homologisten harrastusten vaikutuksesta ammattitaitoon. Tuntimäärät ovat kuitenkin vaatimattomia verrattuna työtunteihin.
Jaettu todellisuus, josta keskutelijat etsivät kummallekin sopivan puheenaiheen, pitää siis hakea jostain muualta - esim. mediasta, yleissivistyksestä tai liikuntaharrastuksista.
No comments:
Post a Comment