Friday, April 29, 2005

Tulevaisuuden voima

Peak Oil ei näköjään ole levinnyt edes energiapolittisten ympäristöjärjestöjen tietoon. Luulisi, että ne hyötyisivät eniten Peak Oilin käyttämisestä argumenttina tavoitteidensa ajamiseen.


Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta?
Tule siis kanssamme toimimaan sitä vastaan!

Haluamme ja tarvitsemme sinut mukaan rakentamaan muutoksen tekevää
kansalaisliikettä Suomeen. Tulevaisuuden voiman tavoitteena on tehdä
mahdolliseksi ilmaston lämpenemisen rajoittaminen siedettävälle, alle
kahden asteen tasolle.

Kyse on miljoonien tai miljardien ihmisten hengestä. Aika
katastrofaalisten seurausten torjumiseksi on käymässä vähiin. Vallitsevan
politiikan ja ajattelutapojen muutoksen on alettava tänään ja sen on
alettava meistä.

Joukko ihmisiä eri järjestöistä ja niiden ulkopuolelta on
järjestäytymässä ja verkostoitumassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Tulevaisuuden voima -niminen järjestö perustettiin Helsingissä
maaliskuussa. Järjestön tarkoituksena on toimia monipuolisilla tavoilla,
lobbaamisesta suoraan toimintaan, uusiutuvan energian puolesta, fossiilisia
polttoaineita sekä ydinvoimaa vastaan. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä
riitta.savikko@uta.fi, 040-8343997 tai tule mukaan Tulevaisuuden voiman
tapahtumaan.

ma 2.5. klo 18 - 20, Vanhan kirjastotalon luentosali (Keskustori 4)

puhujina:
Oras Tynkkynen, kansanedustaja
Suvi Holm, ympäristötietokeskus Moreenia
Johannes Urpelainen, Maan ystävät

Thursday, April 28, 2005

3 leffaa

Joululahjaliput olivat menossa vahoiksi, joten ne piti kuluttaa. Näkemäni leffat olivat Perikato, Hotelli Ruanda ja Tulkki.

Näistä Perikato oli onnistunein. Se kertoi viimeisistä päivistä Hitlerin bunkkerissa, kun Stalinin urkujen soitto jo kuuluu Berliinin kaduille. Tärkeänä teemana on sekoaminen, kun juuri mitään ei ole tehtävissä, ja tulevaisuutta ei voi ennustaa edes viikkoa eteenpäin. Poikkeustilassa rationaalisuus karisee: kenraalit ovat kännissä, bunkkerissa järjestetään villejä bileitä ja armeija jahtaa pettureita viimeiseen asti.

Hitler on kuvattu kertaluokkaa sekopäisemmäksi kuin kenraalinsa, koska ei ole poliittisesti korrektia kuvata Hitleriä inhimillisenä. Hitlerin itsemurhan jälkeen leffa paranee (toivottavasti en spoilannut ketään).

Hotelli Ruanda kertoo Ruandan tapahtumista. Leffa manipuloi katsojan tunteita blatantisti ja laskelmoidusti. Pääosassa ovat suuret ja koskettavat tunteet läheisten kuollessa, sekä yksilö-pyksilöiden moraaliset valinnat. Uskottavuudella ja tapahtumien kuvaamisella ei ole niin väliä. En suosittele, kun itsekin keskeytin leffan katsomisen.

Tulkki on romanttisen komedian ja jännitysleffan fuusio. Siinä YK-tulkki kuulee sattumalta keskustelun, jonka epäilee liittyvän salamurhaan, ja agentti laitetaan tutkimaan tapausta. Leffa on OK, kunhan ei odota liikoja. Välillä romanttinen siirappi tuntuu päälleliimatulta, välillä toimintakohtaukset tarpeettomasti pitkitetyiltä. Erikoisefektejä käytetään säästeliäästi, ja jännitystä luodaan dramaattisella musiikilla. Musiikki onkin elokuvan parasta antia.

Hotelli Ruandaa ja Tulkkia yhdistää samanlainen Hollywood-moraali: Yksilön moraalisilla valinnoilla on merkitystä, ja hyvä ja paha ovat selvästi erotettavissa toisistaan.

Monday, April 18, 2005

Läpimurto

n. 1/2 vuotta olen käynyt erilaisissa diskoissa. Yleensä en ole tuntenut ketään, ja harvoin tutustuin keneenkään. Useamman kerran olen ihmetellyt sitä, mikä saa ihmiset tulemaan moisiin tapahtumiin. Itselläni ratkaiseva tekijä oli kyllästyminen passiiviseen kaljan kittaamiseen - ensin odotellaan, että bändi alkaa soittaa; sitten odotellaan, että se lopettaa. Jos bändiä ei ole, niin sitten se kittaaminen vasta tympiikin. Kuitenkaan eristäytyminen neljän seinän sisälle ei kinnosta.

Viime viikolla tapahtui muutos. Keskiviikkona törmäsin erääseen puolituttuun elektronisen musiikin harrastajaan; linkki oli se, että olimme kumpikin pelanneet go:ta. Hänen kauttaan tutustuin muutamiin hänen tuttuihinsa. Perjantaina Telex:issä pyysin erästä henkilöä arvioimaan, moniko ihminen tunsi toisensa, ja hän arveli n. 1/3 olevan tuttuja keskenään. Saapa nähdä, muodostuuko minulle ensimmäistä kertaa elämässäni kaveripiiri, jonka kanssa voi mennä bilettämään. Onko se liikaa pyydetty elämältä? Viikon perusteella ei tosin voi sanoa mitään varmaa.

Avainkysymykset taitavat olla (1) onko mitään yhteistä kokemuspohjaa ja (2) onko heidän piireillään mitään käyttöä minulle.

Seitsemästä henkilöstä, jotka esittelivät itsensä minulle tällä viikolla:
  • kaksi on pitkän linjan elektronisen musiikin harrastajia, (MM)

  • kaksi on poliittisesti aktiivisia, (FM)

  • kolmella mikään yksi määrittelevä ominaisuus ei tullut esille. (FMM)

Jätän nimet mainitsematta, koska ensivaikutelma osoittautuu yleensä puutteelliseksi, eikä ole kohteliasta linkittää virheellisiä stereotypioita henkilöiden nimiin.

Em. kaksi pitkän linjan harrastajaa olivat aloittaneet tapahtumissa käymisen jo 10 vuotta sitten. He muistelivat kaiholla 90-luvun alkupuolta, jolloin reivit järjestettiin tehdashalleissa, hylätyissä taloissa, metsissä, kaduilla ja rannoilla. Elämänsä kohokohdaksi toinen heistä mainitsi Helsingissä pidetyn ensimmäisen kadunvaltaustapahtuman, kun hän väänsi musiikin päälle ja katu muuttui liikenneväylästä bilemestaksi. Fanaattisia mielipiteitä Oikeasta Musiikista ei tullut esiin; enemmänkin he vastustivat järjettömän yksityiskohtaista genreluokitusta. Toinen heistä opiskelee ammattikorkeassa jotain musiikkiin liittyvää. Kumpikin on toiminut myös DJ:nä.

Poliittisesti aktiivisista toinen oli kommunistisessa puolueessa, toinen jossain muussa vasemmistopuolueessa. Kommunistin mielestä Kiina ja Neuvostoliitto eivät ole kommunistisia, koska Kiinassa jyllää pääoma ja markkinat, ja NL:ssä Stalin kaappasi kommunistisen projektin. Sen sijaan kommunismi tulee määritellä Marx:in oppien mukaisesti. Peruskäsitteiden määrittely eksoottisella tavalla on hämmentävää: Miten on mahdollista ylipäänsä puhua sosialismista, jos se määritellään 1800-luvulla eläneen ihmisen oppien mukaan tavalla, joka ei ole missään reaalisesti toteutunut toistuvista yrityksistä huolimatta? Toisaalta, yhdestä keskustelusta ei voi päätellä paljoa.

Myös huumeet tulivat esille jo toisena iltana. Yo-talon narikkaan tuli poliisi, ja sen huomattuaan toinen pitkän linjan tanssiharrastaja alkoi varoitella niitä, jotka hänen mielestään näyttivät olevan pahiten soosissa (ml. minä). Tästä voi päätellä, että ainakin jotkut käyttävät huumeita. Voi myös olla, että huumeista puhutaan enemmän kuin niitä käytetään, koska niistä voi joutua poseen ja poseen joutuminen on vakavaa. En ainakaan nähnyt kenkään käyttävän mitään. Toivottavasti en tulekaan näkemään mitään kannabista ja alkoholia vahvempaa.

Elämäntapa vaikutti hyvin epäporvarilliselta: Kadunvaltausbileitä, dyykkausta, kädestä suuhun elämistä (sitä tosin esiintyy kaikkialla) ja huumeita.

En muista, milloin olen viimeksi tutustunut viikon sisällä seitsemään henkilöön. Siitä on varmasti vuosia (ainakin vuonna 2000 näin kävi). Ihmeiden aika ei ole ohi.

Monday, April 11, 2005

Meme time!

10 vuotta sitten olin toiseksi viimeistä lukukautta yläasteella potemassa murrosiän kriisiä. Seuraava lukukausi olisi elämäni kurjin vuosi. Vapaa-aikani käytin tietokoneella pelaamiseen (ja vähän ohjelmointiinkin), Mikrobittien lukemiseen, läksyjen tekemiseen ja skifin lukemiseen. Koulu sujui arvosanoilla mitattuna hyvin, mutta muut mittarit olivat menossa päin helvettiä. Saatoin viettää viikkoja puhumatta koulussa juuri kenellekään, ja vapaa-aikana vain perheenjäsenille.

5 vuotta sitten olin suorittamassa asevelvollisuutta. Kysessä oli esikunta- ja huoltokomppania, jonne laitettiin puoliterveet. Vaikka palvelus oli kevyempää kuin tyypillisellä sotilaalla, en muistele noita päivä lämmöllä. Peruskoulutuskauden jälkeen vietin 4kk muonituskeskuksessa pesemässä patoja ja laittamassa tiskejä koneeseen.

3 vuotta sitten opiskelin toista vuotta tietojenkäsittelyä. Tiesin, että vaikeus tutustua uusiin ihmisiin on elämänlaatuani rajoittava tekijä. Olin kesällä ollut oman alani kesätöissä, joten en ollut huolissani toimeentulosta. Näistä syistä opiskelumotivaatio oli matala. Lisäksi oli vielä jäljellä lukiosta periytyvää asennetta, että kaikki koulussa käytävät asiat ovat loppujen lopuksi turhia. Luin Lojbania, fysiikaa ja diskursiivista psykologiaa. Kävin silloin tällöin bileissä, mutta kontaktin ottaminen muihin ihmisiin go:n ulkopuolella oli hankalaa ja harvinaista.

Eilen ja tänään ei tapahtunut mitään erikoista. Huomenna hampaistani poistetaan tikkejä. Huomenillalla on ainejärjestön peli-ilta; en ole ollut aiemmissa, joten en tiedä, mitä siellä tapahtuu.

Vielä puoli vuotta pitäisi opiskella; sen jälkeen voi vapaa-aikansa käyttää hyvällä omallatunnolla johonkin muuhun. Yritän ajatella, että opinnoissa on jäljellä enää vakiomäärä työtä, ja kun saan sen tehdyksi, se on kerralla loppu. Että mitä enemmän tunteja käytän opintoihin, sitä pikemmin saan urakan valmiiksi. Tekoni eivät valitettavasti heijasta tätä ajattelutapaa, vaan laiskuutta.

Tuesday, April 05, 2005

Entistäkin tyhmempi

Aamulla poistettiin oikeanpuoleiset viidaudenhampaat. Tämä kivuton ja ennaltaehkäisevä leikkaus lienee nykyaikaisen lääketieteen täydellisimpiä saavutuksia.

Toinen pari poistettiin jo viime syyskuussa, kun ne aiheuttivat ongelmia.

Kaikki alkoi hampaiden vihlomisellla, jota en pitänyt kovin vakavana. Eräänä päivänä tuli jonkinlainen kuumekohtaus. Se alkoi päänsäryllä, ja parin tunnin sisällä nousi kuume. Sitten sydän alkoi hakata ja tuli hiki. En muista, että mikään influenssa olisi koskaan aiheuttanut sellaista pulssin kohoamista: Normaali nuhakuume tekee väsyneeksi - tässä pulssin kohoaminen esti nukkumisen. Hampaiden vihlominen oli yksi oire muiden joukossa. Tätä kesti n. kahdeksan tuntia, minkä jälkeen oireet häipyivät.

Viisaudenhampaat kannattaa poistattaa, jos haluaa välttää ongelmia

Sunday, April 03, 2005

15 minutes of fame

Olipa hyvä, ettei tiedemies ilmoittanut tätä blogia kuukkeliehdokkaaksi. Kuulemma ehdokkaita on esitelty kolmessa eri lehdessä. Ei tiedemiehenkään anonyymisuoja kauaa kestäisi, jos joku tutkiva journalisti kiinnostuisi mysteeristä.

Tämä blogi on puolijulkinen, eli kirjoittajan nimen saa selville heittämällä sähköpostiosoitteen googleen. Toisaalta kirjoittajan nimellä tehty haku ei tuo blogia esille.

Friday, April 01, 2005

Aprillipäivänä ei pitäisi erehtyä kirjoittamaan blogiinsa YHTÄÄN MITÄÄN.