Friday, July 29, 2005

Tammerfest I: Lab

Tammerfestissä Illumination-reiveissä sekä katsomassa Lab:iä.

Lab esiintyi Ilves-yökerhossa. Paikka on tyypillinen disko. Asenteeni diskoja kohtaan on ambivalentti. Diskomusiikki ei ole mitenkään huonoa verrattuna tyypilliseen livenä soitettuun rokkiin. Toisaalta diskomusiikkilla on tapana olla tuollaisissa paikoissa niin kovalla, että on hankala saada selvää siitä, mitä edes samassa pöydässä istuvat yrittävät sanoa. Myöskään käsitykseni diskoihin menevästä populaatiosta ei ole kovin korkea. Yleensä olen mennyt niihin muiden tietojenkäsittelijöiden kanssa ainejärjestön tapahtumien yhteydessä. Minulla on suuria vaikeuksia päästä samalle aaltopituudelle näiden ihmisten kanssa. Vastakohdaksi voi asettaa vaikka historianlukijoiden ainejärjestön Patinan. Kun aikaisemmin keväällä menin ensimmäistä kertaa heidän tapahtumaansa (jonne Luuppi oli kutsuttu), sain heti alusta asti kiinnostavaa läppää aikaan.

Heti Lab:in alettua soittaa innokas fanimuuri peitti eturivin. Bändiä ei juuri näkynyt, joten menin 3. riville nähdäkseni edes jotain. Yleisön haltuunotto taitaa olla bändin erikoispiirre. Ana sai faninsa pomppimaan. Lopussa joku faneista ojensi hänelle lahjan. Lab:in sanat käsittelevät lähinnä pariutumista ja seksuaalisuutta.

Bändi taitaa olla ruumismin huipentuma yhdestäessään perinteisen kitaramachoilun Ana-kulttiin. Yllätyksekseni Lab:issä ei ole ollenkaan kosketinsoittajaa, vaan ainoastaa kitaristeja ja rumpali.

Musiikista voisi sanoa sen verran, että (1) levyt kuulostavat paremmilta ja (2) ainakin rumpali tiesi täsmälleen mitä teki. Eron lämppärinä toimineeseen Bitch Alerttiin kuuli selvästi ja kiistattomasti. Bitch Alert:in musiikki oli monotonista, ja sanat ja laulu eivät juuri pelanneet yhteen. Lab:issä rumpali vaihtoi komppia jatkuvasti, ja sanat synkkasivat musiikin kanssa.

Perustelematon vaisto sanoo, että Lab ei ole sellainen bändi, jonka kuunteleminen on kaveripiirissäni korrektia. Olisi silti narsistista kuvitella, että ketään kiinnostaa musiikkimieltymykseni, joten sillä ei ole käytänössä väliä.

No comments: