Thursday, January 15, 2004

Miks mun pitäs?

Selonteot ovat vastauksia, joissa ihminen selittää mielipidettään tai tekoaan. Yleensä selonteko annetaan sen jälkeen, kun toinen henkilö on kyseenalaistanut asian.

<_Bass> rEiNdEeR, onkos toi sun nikkis muuten tahallaan lukukelvottomasti isokirjaimistettu? :-)
<_ReInDeEr> o :P
<_ReInDeEr> pistin tän nikin melko lailla 9 vuotta sitten

Puhuja voi antaa selonteon myös etukäteen, jos arvelee muiden asennoituvan syyttävästi:

<_Miia-chan> valuin taas tänne idlaamaan :P

Henkilö A on selontekovelvollinen henkilölle B asiassa C, jos A tietää joutuvansa selittämään mahdollista epänormaalia käytöstä B:lle. Normaalia ei tarvitse selittää.

Sitten pointti: Oletetaan, että A on haluton tekemään asiaa C. Hän kuitenkin tietää, että olisi parempi tehdä kuin jättää tekemättä, eikä tekemisestä olisi edes suhteetonta vaivaa. Tällöin selontekovelvollisuus (kenelle tahansa) voi olla potku, joka saa hänet tekemään asian C.

Tähän perustuu esim. ohje, että tupakkalakon aloittamisesta pitäisi kertoa lähipiirille. Jos lähimmäiset sitten näkevät lopetuskandidaatin polttamassa, he nalkuttavat. Tieto tästä nalkutuksesta antaa itsekuria ja tahdonvoimaa. (itse?)

Firmassa ei ole kokeiltu code review -menetelmää - pidetään kokous, jossa kooditiedosto heijastetaan ruudulle, ja muut kyselevät vaikeista ja epäselvistä kohdista - mutta luulen sen olevan tehokasta. Toimintamekanismi on niin yksinkertainen ja selkeä, nyt kun sen hoksasi.

No comments: